Carti · Filosofie Universala

5000 i.Hr. si alte fantezii filosofice – Raymond Smullyan

Share Button

imagine 0 5000 i.Hr. si alte fantezii filosofice - Raymond Smullyan 978-606-587-286-8

Construit cu umor pe o mica istorie a paradoxurilor, 5000 i. Hr. reprezinta un curs scurt de logica si filosofie care ii ofera cititorului posibilitatea de a se delecta cu cele mai frumoase probleme si anecdote din domeniu. Totodata, dat fiind ca autorul este unul dintre cei mai mari logicieni si un iubitor al paradoxurilor, textele de fata reprezinta cel mai bun curs de formare a abilitatii de a gandi.

„Fiecare pagina te face sa gandesti, iar gandirea devine o distractie.”
Isaac Asimov
„Magicienii buni, comicii buni si filosofii buni au un lucru in comun: ne fac sa pricepem ca din senin, spre incantarea si revolta noastra, ca modurile noastre de a gandi, aparent nevinovate, ne-au indus in eroare. Atunci cand toti acesti trei practicieni se regasesc intr-o persoana, aceea este Ray Smullyan.”
Daniel Dennett

Cartea publicata in 1983 este impartita in cinci parti (ce cuprind treisprezece capitole). Fiecare capitol este constituit dintr-un dialog sau dialoguri, povestiri sau rationamente ce abordeaza, in general, paradoxuri, probleme de filosofie, logica si matematica.  

Printre temele redate in aceasta lucrare se numara problema pacatului si a virtutii (capitolul 4, intitulat ,,O intrebare”), perceptia si reprezentarea realitatii (capitolul 7 ,,O fantezie minte-corp”), ontologia (capitolul 10 ,,Ce este existenta?”), solipsismul (capitolul 12 ,,Solipsismul luminat”), problema adevarului (capitolul 1 ,,De ce spui adevarul?” si capitolul 2 ,,O problema”), problema vietii si a mortii (capitolul 9 ,,Zen de viata si de moarte”).

Lucrarea se remarca printr-o formula densa si, in egala masura, eleganta, care ii permite autorului sa prezinte chestiuni de altfel complexe in cateva pagini revelatoare, prin povestiri sau dialoguri, fara a-si plictisi cititorii. Ca intr-un numar de magie, arta de care autorul nu este strain, publicul este atras si captivat de aparenta simplitate si ingeniozitate a rationamentelor expuse.

Probabil, ceea ce face cartea mai usor de citit este atitudinea autorului, tonul sau glumet, ludic in cea mai mare parte din cele 200 de pagini. Putem ilustra aceasta idee prin cateva exemple. In cadrul capitolului 3, denumit ,,Cateva fragmente”, Raymond Smullyan povesteste ca le-ar fi declarat studentilor in timpul unui examen ca daca ei si-ar da cuvantul de onoare ca nu vor copia, atunci el si-ar da cuvantul ca nu va raporta mai departe daca ei ar incerca sa copieze. Cineva l-ar fi intrebat la un moment dat daca crede in astrologie. El a raspuns ca nu crede in astrologie deoarece este in zodia Gemeni. Lista de propozitii care se contrazic singure, a lui Saul Gorn, un specialist in informatica, pe care Smullyan le citeaza, reprezinta si ele o mostra de umor. Printre acestea se regasesc afirmatii precum: ,,Inainte de a incepe sa vorbesc, as vrea sa va spun ceva.”, ,,Jumatate dintre minciunile pe care ei le spun despre mine sunt adevarate.” sau ,,Te ai depasit pe tine insuti, ca de obicei.”         

Cumpara 5000 i.Hr. si alte fantezii filosofice – Raymond Smullyan ieftin

Caracteristici tehnice 5000 i.Hr. si alte fantezii filosofice – Raymond Smullyan 978-606-587-286-8
Subcategorie Biografii
Categorie Biografii Memorii Jurnale
Editura LIMES
Autor Ilie Constantin
Data aparitie 2014
Numar de pagini 210
Format 205X145
Autor Ovidiu Crisan
Data aparitie 2014
Numar de pagini 76
Format 200X130
Subcategorie Poezie
Categorie Beletristica
Editura LIMES
Autor Ilie Constantin
Data aparitie 2014
Numar de pagini 248
Format 230X150
Subcategorie Poezie
Categorie Beletristica
Editura LIMES
Categorie Stiinte Umaniste
Editura HUMANITAS
Autor Lucian Boia
Colectie Seria de autor Lucian Boia
Data aparitie 2014
Numar de pagini 424
Format 205 x 145 mm
Subcategorie Istoria Romanilor
Autor Raymond Smullyan
Data aparitie 2014
Numar de pagini 208
Format 200X130
Subcategorie Filosofie Universala
Categorie Stiinte Umaniste
Editura ALL

Nota: Fotografia produsului 5000 i.Hr. si alte fantezii filosofice – Raymond Smullyan are caracter informativ si poate contine accesorii ce nu sunt incluse in pachetul standard al produsului. Specificatiile tehnice sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.

One thought on “5000 i.Hr. si alte fantezii filosofice – Raymond Smullyan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *