Carti · Memorii Jurnal

Aurul Alchimistului – Ada-Michaela Ciobanu

Share Button

imagine 0 Aurul Alchimistului - Ada-Michaela Ciobanu 978-973-724-793-3
Autoarea prezinta odiseea pictorului Mircea Ciobanu, incepand cu perioada in care acesta s-a decis sa paraseasca Romania si terminand cu ultimii sai ani de viata si cu cateva dintre ecourileoperei sale plastice si literare.
Afirmandu-se de timpuriu prin originalitatea si tehnica sa speciala, Mircea Ciobanu a ajuns rapid pictorul favorit al mediilor selecte din Bucurestiul comunist. Artistul plastic a fost dublat, inca de la inceput, de un ganditor profund si de un teoretician mereu neobosit al propriei arte. Operele i-au adus notorietate, dar si senzatia ca libertatea de a crea nu se poate afirma in lipsa libertatilor civile. Dupa primele succese la expozitii internationale, Mircea Ciobanu a inceput sa se gandeasca serios la afirmarea pe scena mondiala, asa caa plecat in aceasta aventura insotit de partenera de viata, autoarea acestei carti. Primii pasi in Occident, relatati viu de Ada-Michaela Ciobanu, s-au dovedit traumatizanti pentru tanarul cuplu, care parasise patria cu speranta de a gasi„in afara” normalitatea dupa tanjeau dincoace de Cortina de Fier. Insa Occidentul le-a impus regulile sale dure, aproape inumane, in care capitalismul si regulile pietei libere au reusit sa denatureze si relatiile umane.
Anii exilului autoimpus s-au derulat cu succese si esecuri care s-au succedat rapid si intens, tinerii refugiati romani trecand de la agonie la extaz atat in viata de cuplu, cat si in relatiile pe care incepeau sa le stabileasca in tara de adoptie. Tablourile lui Mircea Ciobanu au starnit pasiuni puternice, au vrajit si invrajbit deopotriva, circuland mai mult sau mai putin legal in lumea colectionarilor de arta europeni, care s-au dovedit adeseori lipsiti de scrupule.  Pictorul lucra frenetic atunci cand nu se lasa cuprins de deznadejde si dezamagire. Proiectele sale artistice erau grandioase: a reusit sa decoreze altarul unei biserici, a avut mai multe expozitii si a pus pe picioare un atelier de pictura, sculptura, gravura, placare cu foite de aur, fabricare de rame etc. A fost invitat sa creeze decorurile si costumele pentru un spectacol parizian si planuia construirea unui intreg complex cultural in Paris. Creativitatea debordanta i-a fost franata de momentele de recul psiho-afectiv sau de lipsa materialelor, de efectele juridice ale speculatiilor cu operele sale, ori de crizele din viata de familie. A murit inainte de a-si fi dus la capat aceste proiecte sau cartea Estetica mortii, la care lucra cu aceeasi febrilitate cu care isi asternea si culorile pe panza.
Cartea Michaelei Ciobanu aduna toate aceste fire, reconstituind povestea unui destin de exceptie. Lucrarea contine si numeroase documente, fotografii si marturii, toate contribuind la o relatare vie, autentica si profund umana.
PREZENTARE AUTOR:
Ziarista Ada‑Michaela Ciobanu, vaduvapictoruluiMirceaCiobanu, estecontinuatoareamemorieiartistuluisipromotoarea, intarasiinstrainatate, a opereiacestuia. In 1993, la doianidupadecesulpictorului, organizeaza o primaexpozitieCiobanula Basel, sub patronajulAmbasadoruluiRomaniei la Berna.
Inoctombrie 1994 readucenumelesi opera luiCiobanuinatentiapubliculuibucuresteanprintr-o mare expozitie la PalatulParlamentului. In 1995 ingrijestesifinanteazapublicareamanuscrisuluiluiMirceaCiobanu, Esteticamortii, roman aparut la EdituraMasina de Scris. In 1996 iiincredinteazaMicaeleiSlavescutraducereaacestuiainfranceza, iarinanul 1998 apare la Londra, la Editura Minerva Press, versiuneainlimbaengleza a romanului, tradusa de Patricia Georgescu.
In 1997, Ada‑Michaela Ciobanu produce, incolaborare cu TeleviziuneaRomanasi cu frateleartistului, doctorul Nicolae Ciobanu, filmuldocumentarMirceaCiobanusauMagiaalba a imaginii. Inanul 2000 organizeaza la Geneva o nouaexpozitie cu opereleartistului. Ulterior alcatuiestedosarul de presadespreMirceaCiobanu, inlimbilefrancezasiengleza. In 2007 fondeazaasociatiaculturalaMirceaCiobanu: Memoire d’un artiste siinaugureaza site‑ul www. ciobanu. ch, care pune la dispozitiapubliculuiiubitor de arta din lumeaintreagadocumentesiinregistrari legate de biografiaartistului, precumsiimagini cu opereleluiCiobanuaflateincolectiafamiliei. De asemenea, realizeaza un film de 16 minute intitulatMirceaCiobanu– Histoire d’une oeuvre engloutie, postatpe site‑ulwww. ciobanu. ch.
Din anul 2009 estemembra a societatiiProLitteris, cu sediul la Zurich, care se ocupa de gestiuneadrepturilor de autorinElvetiasiinlumeaintreaga.

Cumpara Aurul Alchimistului – Ada-Michaela Ciobanu ieftin

Caracteristici tehnice Aurul Alchimistului – Ada-Michaela Ciobanu 978-973-724-793-3
Numar de pagini 16
Format 235X165
Subcategorie Povesti, basme, legende
Categorie Carti Pentru Copii
Editura GAMA
Autor Mitch Albom
Data aparitie 2014
Numar de pagini 224
Format 200X130
Subcategorie Literatura contemporana
Categorie Beletristica
Editura RAO
Autor Emanuel Swedenborg
Data aparitie 2016
Numar de pagini 264
Format 200 x 140 mm
Subcategorie Dezvoltare Spirituala
Categorie Spiritualitate Ezoterism
Editura FIRUL ARIADNEI
Categorie Gastronomie
Editura ALL
Autor Laura Adamache
Data aparitie 2014
Numar de pagini 56
Format 235X150
Subcategorie Bucatarie
Autor Gianna Schelotto
Data aparitie 2014
Numar de pagini 160
Format 200X130
Subcategorie Psihologie Practica
Categorie Dezvoltare Personala
Editura ALL
Autor Alex. Stefanescu
Data aparitie 2014
Numar de pagini 126
Format 260X200
Subcategorie Publicistica
Categorie Biografii Memorii Jurnale
Editura ALL
Autor Alex. Stefanescu
Data aparitie 2014
Numar de pagini 440
Format 235X165
Subcategorie Publicistica
Categorie Biografii Memorii Jurnale
Editura ALL
Autor Ada Michaela Ciobanu
Data aparitie 2014
Numar de pagini 368
Format 210 x 150 mm
Subcategorie Memorii Jurnal
Categorie Biografii Memorii Jurnale
Editura ALL

Nota: Fotografia produsului Aurul Alchimistului – Ada-Michaela Ciobanu are caracter informativ si poate contine accesorii ce nu sunt incluse in pachetul standard al produsului. Specificatiile tehnice sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.

One thought on “Aurul Alchimistului – Ada-Michaela Ciobanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *