Carti · Litere Critica Literara

Generatia Orfelina – Adrian Dinu Rachieru

Share Button

imagine 0 Generatia Orfelina - Adrian Dinu Rachieru 978-606-594-269-1

si acest volum intra in seria celor pregatitoare, anuntand O istorie politica a literaturii romane postbelice. Nu e vorba de un „razboi cu estetismul”, reanimand fantoma lui Gherea, ci de reevaluari pe temei estetic, la mai multe maini, folosind achizitiile criticii literare; si, fireste, de recontextualizari (interogand epoca), tinand cont, insa, de fluctuatiile receptiei si de capricioasa meteorologie politica. In fond, suntem consecventi cu programul, anuntat inca de la debut (Orizontul lecturii, 1983), intelegand ca, sociologic judecand, nu putem examina fenomenul literar retezandu-i ombilicul istoric.

Generatia orfelina discuta, prin profiluri sintetizatoare, despre o serie creatoare, avand drept numitor comun vitregele conditii formative; ea a fost modelata de interdictii (lecturi clandestine, maestri „ascunsi”, biblioteci epurate), provocand o reactie polemica (ruptura) si promovand, astfel, la start, un program negativ. Dar, in acelasi timp, este o generatie aurorala, cu rol de veriga, redescoperind – euforic – traditia, definind o stare de spirit, angajandu-se, prin combustie creatoare, la o lucrare comuna, recuperatoare, fecunda, sustinuta, prin propulsie adjectivala, de o critica solidara, risipind si cronici „tactice”, cum recunostea Matei Calinescu. Chiar daca noi discutam, in acest volum, poetii ei, evident nu poate fi vorba doar despre o generatie de poeti, transportand legenda Labis, anuntand, prin voci tinere, o noua epoca de lirism. Nu e vorba, asadar, de o compacta „echipa” lirica, ci de un buchet de personalitati, cu voci distincte, evoluand in directii imprevizibile, iscand, in timp, disensiuni, controverse infierbantate, ierarhizari provizorii. si propunand un inventar tematic, hranind un imaginar, pana la un punct, comun, definind o fizionomie specifica. (Adrian Dinu Rachieru)

Cumpara Generatia Orfelina – Adrian Dinu Rachieru ieftin

Caracteristici tehnice Generatia Orfelina – Adrian Dinu Rachieru 978-606-594-269-1
Data aparitie 2015
Numar de pagini 288
Format 14×21
Subcategorie Romane de dragoste, Carti romantice
Categorie Beletristica
Editura ALMA
Autor: Marina Fiorato
Numar de pagini 48
Format 185 x 260
Subcategorie Povesti, basme, legende
Categorie Carti Pentru Copii
Editura LITERA
Data aparitie 07 NOIEMBRIE 2014
Format 13×20
Subcategorie Litere Critica Literara
Categorie Stiinte Umaniste
Editura IDEEA EUROPEANA
Numar de pagini 264

Nota: Fotografia produsului Generatia Orfelina – Adrian Dinu Rachieru are caracter informativ si poate contine accesorii ce nu sunt incluse in pachetul standard al produsului. Specificatiile tehnice sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.

One thought on “Generatia Orfelina – Adrian Dinu Rachieru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *