Carti · Istoria Romanilor

Industria materiilor dure animale in preistoria Romaniei – Corneliu Beldiman

Share Button

imagine 0 Industria materiilor dure animale in preistoria Romaniei - Corneliu Beldiman 978-606-647-444-3
Lucrarea de fata reprezinta prima incercare de sistematizare, in literatura romaneasca de profil, a datelor asupra industriei materiilor dure animale (IMDA) sau a industriei osului (artefacte de os, corn de cervide, fildes, dinti, cochilii etc.).
Obiectivele demersului sunt definite de: 1. valorificarea descoperirilor din spatiul romanesc prin adoptarea metodologiei unitare promovate de Fisele tipologice si de Comisia de nomenclatura a industriei preistorice a osului din cadrul U.I.S.P.P. (prezidata de dr. Henriette Camps-Fabrer), in scopul exploatarii exhaustive a informatiilor si al asimilarii rapide si eficiente a rezultatelor in circuitul stiintific national si international; 2. relevarea importantei crono-culturale si evolutiv-tehnologice a materialelor din Romania in context regional si european, a specificitatilor legate de gama tipologica, exploatarea materiilor prime, a speciilor animale respective si a trasaturilor paleoeconomiei de-a lungul epocii pietrei (paleolitic superior, epipaleolitic, mezolitic si neolitic timpuriu – interval cronologic insumand circa 25 de milenii, ±30000 – 6000/5500 B.P.).
In acest vast cadru crono-cultural se valorifica unitar datele relative la materiale publicate, cat si (mai ales) obiecte ramase inedite (efectiv total – 1294 piese, provenind din 76 situri). Avem de-a face, intre altele, cu unele dintre cele mai vechi dovezi ale exploatarii complexe a regnului animal, ale practicarii unor indeletniciri stravechi, precum vanatoarea, pescuitul, cultivarea si recoltarea plantelor, ca si cu dovezi incipiente ale manifestarilor spiritualitatii (arta mobiliera, podoabe, elemente ale grafismului simbolic etc.).
Clasificarea operata a condus la elaborarea, in premiera, a unei liste tipologice si a unui repertoriu tipologic al IMDA preistorice din Romania, compatibil in plan metodologic cu demersurile actuale ale domeniului. Diversele capitole ale lucrarii abordeaza pe epoci/culturi problematica vasta a tehnologiei (osteotehnologiei), inteleasa in sens larg, acela al fabricarii (criteriile alegerii materiilor prime, procedeele debitajului si ale fasonarii) si al utilizarii artefactelor.
Analiza complexa a aspectelor tipologice si tehnologice ale IMDA formeaza scopul principal al demersului nostru; s-au valorificat in mod sistematic rezultatele observatiilor asupra urmelor macro- si microscopice (traceologie, use-wear analysis), prin aplicarea constanta a tehnicii de examinare a suprafetelor in microscopie de mica putere.
O atentie majora s-a acordat ilustrarii tuturor aspectelor legate de clasificarea tipologica, de morfologie si de morfometrie, de etapele fabricarii si ale utilizarii. Rezultatele si concluziile lucrarii debuseaza in domeniul general al paleoeconomiei, al relatiei omului cu mediul animal, oferind argumente specifice in sprijinul definirii acestora in epocile plasate la inceputurile civilizatiei in Carpati si la Dunare.
Cartea contine si un CD.

Cumpara Industria materiilor dure animale in preistoria Romaniei – Corneliu Beldiman ieftin

Caracteristici tehnice Industria materiilor dure animale in preistoria Romaniei – Corneliu Beldiman 978-606-647-444-3
Autor: Ieromonah Hrisostom Filipescu
Data aparitie 2014
Numar de pagini 230
Format 205X145
Subcategorie Carte Ortodoxa
Categorie Religie
Editura PIM
Autor: Ieromonah Hrisostom Filipescu
Data aparitie 2013
Numar de pagini 250
Format 200 x 140 mm
Subcategorie Carte Ortodoxa
Categorie Religie
Editura PIM
Autor Monika Peetz
Data aparitie 2014
Numar de pagini 284
Format 210X135
Subcategorie Literatura contemporana
Categorie Beletristica
Editura BAROQUE BOOKS & ARTS
Autor Larry L. Watts
Data aparitie 2014
Numar de pagini 384
Format 200X130
Subcategorie Politica
Categorie Stiinte Umaniste
Editura RAO
Format 140 x 120 mm
Categorie Audiobook
Editura MMS
Autor Ramtha
Data aparitie 2010
Autor Valentin Vasile
Colectie Sa fii sanatos
Data aparitie 2014
Numar de pagini 176
Format 220 x 155 mm
Subcategorie Diete
Categorie Sanatate
Editura CURTEA VECHE
Categorie Beletristica
Editura PARALELA 45
Autor Christian Grenier
Data aparitie 2013
Numar de pagini 174
Format 200X130
Subcategorie Literatura Universala
Autor Petre Ispirescu
Data aparitie 2013
Numar de pagini 52
Format 295X215
Subcategorie Literatura Romana
Categorie Carti Pentru Copii
Editura UNICART
Autor Franz Zeiger, Waltraud si Bettina Schober
Data aparitie 2014
Format 210 x 150 mm
Subcategorie Literatura Universala
Categorie Beletristica
Editura FARMAMEDIA
Autor Corneliu Beldiman
Data aparitie 2014
Numar de pagini 374
Format 295X210
Subcategorie Istoria Romanilor
Categorie Stiinte Umaniste
Editura PRO UNIVERSITARIA

Nota: Fotografia produsului Industria materiilor dure animale in preistoria Romaniei – Corneliu Beldiman are caracter informativ si poate contine accesorii ce nu sunt incluse in pachetul standard al produsului. Specificatiile tehnice sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.

One thought on “Industria materiilor dure animale in preistoria Romaniei – Corneliu Beldiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *