Carti · Crestinism

Metamorfozele Anticristului La Parintii Bisericii – Cristian Badilita

Share Button

imagine 0 Metamorfozele Anticristului La Parintii Bisericii - Cristian Badilita 978-606-579-965-3

Specialist recunoscut in anticristologie, Cristian Badilita a scris un studiu recompensat cu un premiu francez important, oferind o perspectiva revelatoare asupra subiectului.

Lucrarea urmareste metamorfozele Anticristului de la textele Noului Testament pana la sinteza lui Teodoret al Cyrului in veacul al V-lea. Preistoria acestei credinte crestine este tratata intr-o ampla introducere. La Irineu al Lyonului (secolul al II-lea), Anticristul are o functie antieretica si antiiudaica. Pentru Hipolit (veacul al III-lea), el este tiranul sangeros din fruntea ultimului imperiu. Imperiul Roman incarneaza Anticristul si katechonul, cel care intarzie sfarsitul lumii. La Origen, dimensiunea metafizica este mai importanta decat dimensiunea eschatologica – Anticristul este „falsul sens“ al Scripturilor. In secolul al V-lea, Augustin propune o interpretare de mare profunzime: fiecare dintre noi poate deveni un „anticrist“ in masura in care viata noastra intra in contradictie cu invatatura lui Hristos.

 

"Cristian Badilita inscrie mitul Anticristului intr-un cvartet tematic: ideologic, teologic, istoric si exegetic. El raspunde astfel uneia dintre intrebarile pe care si le-a propus la inceputul cercetarii, surprinzind functia pe care o indeplineste mitul la fiecare autor in parte. Patrologul arata ca motivele pentru care teologii au preferat sa elaboreze o an-ticristologie proprie tin de factori foarte diversi, dintre care probabil doar cel mai important este momentul istoric in care au trait. in sfirsit, incheindu-si argumentul, autorul considera ca anticristologia nu sufera un proces evolutiv, ci doar o transformare care tine intotdeauna de contextul istoric in care este inserata. O metamorfozare care incepe odata cu Irineu si isi consuma astazi unul dintre avatarurile posibile, insa nu definitive."
Alin Suciu
 

"Cartea lui Badilita impresioneaza de la inceput prin spatiul vast pe care il parcurge, de la preistoria veterotestamentara a «mitului». Pe linga urmarirea cronologica si sistematica a metamorfozelor mitului Anticristului (Badilita respinge ideea unei «evolutii» a acestuia), autorul cauta permanent sa contextualizeze si implicit sa motiveze interpretarile si optiunile Parintilor Bisericii. (…) Anticristul va continua sa bintuie imaginarul colectiv si, fara indoiala, preocuparile savantilor. Care nu vor putea ocoli de acum inainte cercetarea lui Cristian Badilita."
Adrian Papahagi

Cumpara Metamorfozele Anticristului La Parintii Bisericii – Cristian Badilita ieftin

Caracteristici tehnice Metamorfozele Anticristului La Parintii Bisericii – Cristian Badilita 978-606-579-965-3
Autor Cristian Badilita
Colectie Alfa & omega
Data aparitie 24 februarie 2015
Numar de pagini 640
Format 130 x 200 mm
Subcategorie Crestinism
Categorie Religie
Editura NEMIRA

Nota: Fotografia produsului Metamorfozele Anticristului La Parintii Bisericii – Cristian Badilita are caracter informativ si poate contine accesorii ce nu sunt incluse in pachetul standard al produsului. Specificatiile tehnice sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.

One thought on “Metamorfozele Anticristului La Parintii Bisericii – Cristian Badilita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *