Carti · Istoria Romanilor

Modernizarea Sistemului Electoral Din Romania – Sorin Radu

Share Button

imagine 0 Modernizarea Sistemului Electoral Din Romania - Sorin Radu 973-611-361-2

Din cuprins:
– Legislatia electorala din Romania in perioada 1866-1914;
– Modernizarea sistemului electoral in viziunea partidelor politice;
– Introducerea votului universal;
– Unificarea sistemului electoral din Romania;
– Critica votului universal in Romania interbelica.

Cu toate disfunctionalitatile din Romania, sistemul electoral a cunoscut o evolutie pozitiva de la 1866 pina la 1937. Modernizarea a cunoscut un proces firesc din aceasta perspectiva, Romania racordindu-se la realitatile europene ale vremii. Evolutia sistemului electoral a fost oprita de instruirea regimului personal al regelui Carol al II-lea. Constitutia din februarie 1938 a adus schimbari radicale, in sensul restringerii caracterului universal si democratic al votului. Prevederile electorale vor fi dezvoltate prin publicarea unei noi legi electorale in mai 1939, intocmita in baza principiilor corporatiste.
"Cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea si primul deceniu al secolului XX au avut un rol decisiv pentru dezvoltarea culturala, sociala, economica si politica a Romaniei. Spiritul modernizarii se simtea – intr-o mai mica sau mai mare masura in toate domeniile. Demersul modernizator a fost patronat succesiv atit de liberali, cit si de -conservatori, uneori diferind mijloacele, totdeauna ritmul, adesea procesele de intentie."
"Ne propunem sa refacem si sa analizam evolutia legislatiei electorale din Romania in perioada 1866-1937, insistind in principal asupra dezbaterilor dintre partidele politice, asupra argumentelor aduse in favoarea reformei electorale, a democratizarii regimului politic. Nu ne-am oprit si asupra legislatiei pentru alegerile comunale si judetene, atit pentru faptul ca, in linii generale, respecta aceleasi principii cu alegerile parlamentare, dar si din considerente editoriale. Aceasta carte, alaturi de Electoratul din Romania in anii democratiei parlamentare (1919-1937), aparuta in 2004 tot la Editura Institutul European, spera sa ofere o imagine cit mai completa asupra sistemului electoral din Romania in anii monarhiei constitutionale (1866-1937)."

Sorin Radu

O carte despre inceputurile democratiei romanesti, cu framintari si veritabile dezbateri ideologice importante nu doar ca aspect al trecutului istoric, ci si in relatie cu contextul redemocreatizarii din zilele noastre.

Cumpara Modernizarea Sistemului Electoral Din Romania – Sorin Radu ieftin

Caracteristici tehnice Modernizarea Sistemului Electoral Din Romania – Sorin Radu 973-611-361-2
Autor: Christiane Northrup
Data aparitie 2014
Numar de pagini 200
Format 13×19
Subcategorie Sexualitate
Categorie Hobby Practic
Editura SPIRIT SI DESTIN
Categorie Stiinte Umaniste
Editura INSTITUTUL EUROPEAN
Autor: Sorin Radu
Colectie Academica
Data aparitie NOIEMBRIE 2005
Numar de pagini 290
Format 61×86
Subcategorie Istoria Romanilor

Nota: Fotografia produsului Modernizarea Sistemului Electoral Din Romania – Sorin Radu are caracter informativ si poate contine accesorii ce nu sunt incluse in pachetul standard al produsului. Specificatiile tehnice sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.

One thought on “Modernizarea Sistemului Electoral Din Romania – Sorin Radu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *