Carti · Litere Filologie

O Revista Culturala In Comunism . Gazeta Literara 1954-1968 – Luminita Marcu

Share Button

imagine 0 O Revista Culturala In Comunism . Gazeta Literara 1954-1968 - Luminita Marcu 978-973-23-3080-7

Proiect editorial finantat de Administratia Fondului Cultural National
 
Monografie a Gazetei literare, cea mai importanta revista culturala a perioadei 1954-1968, cartea Luminitei Marcu radiografiaza fiecare numar al revistei, alaturind descrierii continutului comentarii si explicatii de context istoric si cultural. Lucrarea nu-si propune o evaluare artistica sau morala a articolelor, interviurilor, cronicilor sau opiniilor publicate in aceasta revista, ci o reconstituire istorica a unui organ de presa care a jucat un rol esential in viata culturala a Romaniei. Capitolele urmaresc cronologic, intr-o structura anuala, activitatea acestei publicatii, incepind cu anul 1954 si terminind cu anul 1968, cind Gazeta literara isi inceteaza aparitia, pentru a se transforma, cu o structura si o redactie diferite, in revista Romania literara, cea care exista si astazi.
 
„Cartea este o excelenta teza de doctorat, din a carei comisie am facut parte si care a fost, de altfel, notata cu Summa cum laude, calificativul maxim, in 2010, la Universitatea din Bucuresti. Fara sa fie lipsita de accente eseistice, partea cea mai importanta a acestei lucrari este de natura documentara. Este remarcabila descrierea numerelor de revista «du jour au jour», lucrarea fiind un demers riguros si o premiera in ceea ce priveste studierea detaliata, la firul ierbii, a celei mai importante reviste literare a epocii.” (Paul Cornea)
 

„Luminita Marcu a scris un studiu captivant, dens, patrunzator si riguros despre aventura unei publicatii care a fost deopotriva virf de lance al stalinismului cultural si adapost pentru unii intelectuali ostili ferocelui dogmatism oficial.
M-a impresionat modul elegant si subtil in care a reusit sa faca distinctii pe care multi le pierd din vedere. Este vorba, aici, de ceea ce se cheama inteligenta morala. Concluziile sint, de asemenea, remarcabile si fac un act de restituire a unui impresionant si prea putin stiut itinerariu al demnitatii, cel al lui Matei Calinescu.” (Vladimir Tismaneanu)

Cumpara O Revista Culturala In Comunism . Gazeta Literara 1954-1968 – Luminita Marcu ieftin

Caracteristici tehnice O Revista Culturala In Comunism . Gazeta Literara 1954-1968 – Luminita Marcu 978-973-23-3080-7
Autor Mirel Banica
Colectie Texte de frontiera
Data aparitie MAI 2010
Numar de pagini 288
Format 125×195 mm
Subcategorie Memorii Jurnal
Categorie Biografii Memorii Jurnale
Editura INSTITUTUL EUROPEAN
Autor Trandafir G. Djuvara
Colectie Istorie si diplomatie
Data aparitie DECEMBRIE 2009
Numar de pagini 292
Format 125×195 mm
Subcategorie Istoria Romanilor
Categorie Stiinte Umaniste
Editura INSTITUTUL EUROPEAN
Autor: Luminita Marcu
Colectie Hors Collection
Data aparitie 2014
Numar de pagini 352
Format 150×235
Subcategorie Litere Filologie
Categorie Stiinte Umaniste
Editura CARTEA ROMANEASCA

Nota: Fotografia produsului O Revista Culturala In Comunism . Gazeta Literara 1954-1968 – Luminita Marcu are caracter informativ si poate contine accesorii ce nu sunt incluse in pachetul standard al produsului. Specificatiile tehnice sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.

One thought on “O Revista Culturala In Comunism . Gazeta Literara 1954-1968 – Luminita Marcu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *