Carti · Politica

Politica si diplomatie europeana – Ionut Serban

Share Button

imagine 0 Politica si diplomatie europeana - Ionut Serban 978-606-537-189-7

Cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea reprezinta o perioada care a trezit interesul multor istorici si oameni de cultura, o perioada ce a fascinat prin transformarile petrecute, de la realizarea noilor state nationale si pana la afirmarea acestora pe plan european.

Acesta perioada, deosebit de importanta pentru problematica relatiilor internationale, reprezinta intervalul in care, au aparut pe harta Europei doua state latine, Romania si Italia, ambele cu interese apropiate, desi evenimentele istorice le vor face sa se implice in mod diferit pe scena internationala.

Pentru Romania, perioada amintita a reprezentat realizarea unitatii nationale si castigarea independentei de stat, vechi deziderate ale poporului roman, care au marcat inceputul unei noi ere in istoria romanilor. Pentru Italia, a insemnat, de asemenea perioada realizarii unitatii statale prin recastigarea teritoriilor aflate sub ocupatie austriaca, precum si a Romei, centrul Statului Papal, unde se aflau cantonate garnizoanele franceze pentru a asigura protectia Papei. Odata desavarsita unitatea statala, Italia a cautat sa se afirme ca o mare putere atat pe plan european cat si colonial.

Perioada avuta in vedere reprezinta, pe langa aproprierea celor doua state latine, care nutreau aceleasi deziderate, si inceputul relatiilor lor politico-diplomatice. Contactele dinte rovolutionarii de la 1848, oameni politici cu un inflacarat spirit patriotic, care au contribuit esential la unirea din 1859 si unificarea Italiei, au facilitat aceasta apropiere.

In cea ce priveste dialogul diplomatic intre cele doua state, o activitate intensa, demna de remarcat pentru aceasta perioada, a fost cea a agentului Sardiniei in Principatele Unite, Cavalerul Annibal Strambio, care a reprezentat interesele italiene in Principate incepand cu data de 20 martie 1859 si pana la 23 octombrie 1865, cand a fost inlocuit cu un alt mare diplomat italian, Francesco Teccio di Bayo. Din intensa corespondenta diplomatica pe care Cavalerul Strambio o intretinea cu primului ministru piemontez, Contele de Cavour, corespondenta pe care am avut privilegiul sa o cercetam atat in Arhivele diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti, cat si in ale celui de la Roma, reiese profunda admiratie a romanilor pentru politica atat de ferma si atat de nationala a guvernului piemontez.

***

    Cartea Domnului Ionut Serban reprezinta un ”pas” important in redarea de ansamblu a relatiilor politico-diplomatice romano-italiene, bazele documentare si de lectura, pe care tanarul istoric si-a constituit lucrarea, sunt de-a dreptul impresionante. Privita in ansamblul ei, lucrarea se prezinta ca o frumoasa reusita istoriografica.
prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti
***
    Apreciez lucrarea domnului Ionut Serban drept o cercetare stiintifica de valoare, o contributie insemnata la istoria relatiilor politice si diplomatice dintre Romania si Italia, o lucrare care aduce in circuitul stiintific un volum impresionant de documente inedite sau mai putin cunoscute, interne si externe, redactata corect, intr-o forma atractiva, cu fraza clara, logica, expresiva si care respecta normele impuse pentru o cercetare stiintifica serioasa.  
Prof. univ. dr. Constantin Buse
***
  Lucrarea domnului Ionut sERBAN intitulata sugestiv ”Politica si Diplomatie Europeana. Romania si Italia in relatiile internationale in epoca moderna” reprezinta o contributie istoriografica deosebit de importanta, atat pentru Romania, cat si pentru Italia. La origine, teza sa de doctorat, volumul este o ampla expunere a relatiilor politico-diplomatice romano-italiene in epoca moderna, fiind rezultatul unor cercetari indelungate in arhivele diplomatice si nationale, atat din Romania, cat si din Italia. Maniera de interpretare cu totul originala, stilul sobru si echilibrat, rigurozitatea stiintifica, dar si introducerea in circuitul stiintific a numeroase documente diplomatice inedite, fac din lucrare o sursa referentiala pentru domeniile istorie, politica si relatii internationale dar si o lectura deosebit de agreabila.
Prof. univ. dr. Francesco Guida, 
Decan al Facultatii de stiinte Politice, 
Universitatea Roma TRE

Autor: Ionut Virgil Serban

Cumpara Politica si diplomatie europeana – Ionut Serban ieftin

Caracteristici tehnice Politica si diplomatie europeana – Ionut Serban 978-606-537-189-7
Colectie Seria de autor Andrei Plesu
Data aparitie 2014
Numar de pagini 380
Format 215X150
Subcategorie Literatura contemporana
Categorie Beletristica
Editura HUMANITAS
Autor Andrei Plesu
Autor Freddy Garbaci
Data aparitie 2014
Numar de pagini 542
Format 200X130
Subcategorie Literatura contemporana
Categorie Beletristica
Editura ALL
Numar de pagini 376
Format 200 x 130 mm
Subcategorie Dezvoltare Spirituala
Categorie Spiritualitate Ezoterism
Editura VIDIA
Autor Callum Coats
Data aparitie 2013
Categorie Hobby Practic
Editura NATIONAL
Data aparitie 2013
Numar de pagini 288
Format 240X170
Subcategorie Legislatie Rutiera
Numar de pagini 22
Format 200X165
Subcategorie Carti cu CD
Categorie Carti Pentru Copii
Editura GIRASOL
Autor Ionut Serban
Data aparitie 2013
Numar de pagini 250
Format 240X170
Subcategorie Politica
Categorie Stiinte Umaniste
Editura CETATEA DE SCAUN

Nota: Fotografia produsului Politica si diplomatie europeana – Ionut Serban are caracter informativ si poate contine accesorii ce nu sunt incluse in pachetul standard al produsului. Specificatiile tehnice sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.

One thought on “Politica si diplomatie europeana – Ionut Serban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *