Carti · Politica

Puterea Politica In Romania – Iulian Stanescu

Share Button

imagine 0 Puterea Politica In Romania - Iulian Stanescu 978-606-26-0083-9
La 25 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, societatea romaneasca a depasit perioada de tranzitie, intrand intr-o alta etapa istorica. Proiectul de tara initiat in anii ’90 si-a atins obiectivele: trecerea la economia de piata, adaptarea institutiilor politice la modelul occidental, precum si aderarea la NATO si Uniunea Europeana. In noua etapa istorica, proiectul continua inertial, desi nu poate oferi nimic nou ca stare dezirabila. In acest context, apare ca necesara o dezbatere larga in societatea romaneasca privind un nou proiect de tara. Structura si functionarea puterii politice nu pot lipsi din aceasta dezbatere.
Lucrarea isi propune sa ofere un model teoretic asupra functionarii puterii politice in Romania de dupa 1989. In elaborarea modelului respectiv, partea de cercetare si analiza a fost construita pe trei paliere: (1) procesul electoral; (2) relatia politic-economic; (3) cadrele si partidele politice. Cele trei paliere au vizat trei indicatorii ai puterii:
(1) cine si cum castiga puterea, respectiv cum functioneaza mecanismul electoral prin care sunt ocupate pozitiile de decizie de la varful statului roman?
(2) in folosul cui s-a facut uriasul transfer de patrimoniu al statului roman in perioada tranzitiei si cine – dupa mai bine de 20 de ani – beneficiaza cel mai mult din distributia avutiei create in economie? Altfel spus, in folosul cui functioneaza, cu preponderenta, puterea politica?
(3) cine ne conduce, respectiv care este profilul social al celor care ocupa pozitii de decizie la varful aparatului de stat la nivel central si local, precum si in partidele politice?
Asa cum se prezinta cititorului, cartea este rezultatul unei acumulari pe o perioada de circa 10 ani de reflectie personala, studiu si analiza. La acestea s-a adaugat experienta deprinsa din sansa de a observa fenomenul politic de aproape in perioadele de campanie electorala si prin discutiile cu martori privilegiati ai istoriei.
Cartea lui Iulian Stanescu este, cu siguranta, una dintre putinele carti excelente publicate in ultimii 25 de ani pe tema sistemului politic si, mai general, a profilului societatii romanesti in tranzitie. Se citeste nu numai cu interes, prin originalitatea punctelor de vedere promovate, dar, ceea ce este destul de rar, cu multa placere.
Catalin Zamfir
Iata o carte care nu doar merita sa fie citita, ci chiar trebuie sa fie citita de orice istoric, sociolog, politolog si chiar economist preocupat de problematica postcomunismului romanesc, devenind indispensabila studentilor si o solida baza de informare pentru oricine, specialist sau nu, care doreste sa inteleaga mai bine realitatile lumii in care traieste.
Este o lucrare stiintifica destinata, in primul rand, specialistilor si studentilor din stiintele despre societate. Dar, eu o recomand cu toata caldura mai ales oamenilor politici care, pentru a putea guverna Romania, trebuie, inainte de toate, sa-i cunoasca evolutiile politice de pana acum pentru a-i intelege prezentul si a-i putea proiecta viitorul.

Vladimir Pasti
Judecand dupa felul in care a fost structurata, cartea ofera o analiza de sistem, atat a felului in care s-a structurat si functioneaza sistemul politic post-decembrist, cat si ecourile sale in plan economic si social. Pana la urma, alegerile politicului au consecinte determinante asupra spatiului economic, si asupra celui social.
Intr-un fel, cartea domnului Stanescu este si o pledoarie pentru generarea unui nou model de dezvoltare a Romaniei, care implica reforma clasei politice, schimbarea politicilor economice si sociale, renuntarea la guvernarea conflictuala si abordarea consensuala a problemelor de interes national.

Ionut Vulpescu

Cumpara Puterea Politica In Romania – Iulian Stanescu ieftin

Caracteristici tehnice Puterea Politica In Romania – Iulian Stanescu 978-606-26-0083-9
Data aparitie 12 noiembrie 2014
Numar de pagini 96
Format 190 x 240
Subcategorie Bucatarie
Categorie Gastronomie
Editura LITERA
Data aparitie 07 NOIEMBRIE 2014
Numar de pagini 48
Format 185 x 260
Subcategorie Literatura Universala
Categorie Carti Pentru Copii
Editura LITERA
Data aparitie 07 NOIEMBRIE 2014
Numar de pagini 48
Format 185 x 260
Subcategorie Literatura Universala
Categorie Carti Pentru Copii
Editura LITERA
Autor Coca Popescu
Data aparitie Octombrie 2014
Numar de pagini 16
Format 200 x 130 mm
Subcategorie Literatura Romana
Categorie Carti Pentru Copii
Editura ANDREAS
Format 170 x 220
Subcategorie Teatru
Categorie Beletristica
Editura LITERA
Autor Matei Visniec
Data aparitie 11 noiembrie 2014
Numar de pagini 128
Autor Cristina Nemerovschi
Colectie Radical din 7
Data aparitie 2014
Numar de pagini 365
Format 200 x 130 mm
Subcategorie Literatura contemporana
Categorie Beletristica
Editura HERG BENET
Autor Iulian Stanescu
Colectie Politica
Data aparitie 2014
Numar de pagini 358
Format 240 x 170 mm
Subcategorie Politica
Categorie Stiinte Umaniste
Editura PRO UNIVERSITARIA

Nota: Fotografia produsului Puterea Politica In Romania – Iulian Stanescu are caracter informativ si poate contine accesorii ce nu sunt incluse in pachetul standard al produsului. Specificatiile tehnice sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.

One thought on “Puterea Politica In Romania – Iulian Stanescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *